Lägenhetspärmen

Från början hade varje lägenhet en egen lägenhetspärm med viktiga papper som rörde bostaden. Många av pärmarna är nu borta så vi försöker hålla aktuell information här på hemsidan.

Notera: I vissa fall har medlemmarna ändrat på installationen vilket också kan ha medfört att driftsansvaret gått från föreningen till medlemmen. Gäller t.ex. badrum med kranar och packningar.
 

Gemensamt

Fasader

Husens väggar är byggda av siporex, även kallat lättbetong. Flerfamiljshusen har även delar av stommen i betong.

2006-2008 renoverade föreningen sina fasader enligt en standard som heter Serpotherm. Den innehåller cellplast och mineralisk tunnputs.

I inget fall får infästning eller håltagning göras i husfasaderna utan styrelsens tillstånd.

Ej heller får växtlighet planteras så att denna växer klängande eller uppfäst på husfasaden.

Läs mer om fasaderna.

Innerväggar

Innerväggarna är 13 mm gipsskivor. Ursprungsstandarden var att ha tapet på dessa.

 

Flerfamiljshus

El

Panel med automatsäkringar finner du i lägenheten.

Huvudsäkringar 3 st.16 ampere (grundstandard) samt elmätare till din lägenhet, finner du enligt följande:

I flerfamiljshusen finns de placerade i mittingången i varje huskropp och dörren rakt fram till vänster samt längst in till höger i två väggskåp. Din lägenhetsnyckel passar såväl till dörren som skåpsdörrarna.

Säkringarna är placerade direkt under lägenhetens el-mätare.
Förteckning finns i skåpen som anger vilken mätare som tillhör Din
lägenhet.

NOTERA: Du har själv att införskaffa huvudsäkringar 16 amp. och lagerhålla dessa för ditt behov.

Värmeväxlare

Du har ett enskilt värmeåtervinningsaggregat i din lägenhet som tillför lägenheten filtrerad och vid behov förvärmd uteluft.

I våra lägenheter har vi ett system från ABB som heter Minivent (skötselinstruktioner).

Aggregatet är du själv ansvarig för, liksom för underhållet. Uppstår fel ansvarar du själv för reparationsåtgärderna. Därför är det viktigt att du sköter underhållet för att få en maximalt bra ventilation av lägenheten samt för att hålla dina driftskostnader på så låg nivå som möjligt. Ett misskött aggregat tar mer el och ger minskad eller utebliven effekt.

För att aggregatet skall fungera klanderfritt skall du byta ut filter (från- och till-luft inne i aggregatet 2ggr/år, samt till-lufts finfilter i kanalen under badrumstaket 1 ggr/år). Dessa filter delas ut gratis till varje lägenhet.

Till detta bör du, erfarenhetsmässigt i vårt område, vid ytterligare minst 4 tillfällen per år (varje kvartal) öppna aggregatluckan och ta ut de två större filterna och rengöra dessa genom dammsugning och sköljning. Det är inte fel att göra det oftare, Du höjer därigenom din boendestandard bl.a. genom att dammförekomsten minskar i lägenheten. Dammsug även försiktigt runt filterfästet inne i aggregatet.

Glöm inte att göra aggregatet spänningslöst innan du öppnar luckan.

För att du skall erhålla optimal funktion bör du rengöra värmeväxlaren minst 2 ggr/år.

Filterbyte

Placering

​​​​​​Ventilationsanläggningen är belägen i badrummet.

Tillvägagångssätt

Först måste anläggningen stängas av helt genom att dra ut stickkontakten från vägguttaget. Därefter lyfts täckluckan av och den inre luckan öppnas med hjälp av en skruvmejsel (skruvas ett halvt varv). ​​​​​De två filtren inne under den centralt belägna värmeväxlarpaketet ska dras ut och tas bort från ståltrådsramen. De gamla filtren tas av och de nya träs på tråd-ramen och monteras in under värmeväxlaren igen. Stäng luckan och montera på täckplåten igen. 

En mer ingående beskrivning av ventilationsaggregatet finns i dokumentet Ventilationsaggregat_Fresh_RDAA-2221.

En handledning med bilder som visar hur man byter filter finns i detta dokument

Ska även "Airba​g"-filtret bytas så öppnar men den vita lyckan i trumman uppe under taket i badrummet. Bakom denna sitter ytterligare en lucka med tillhörande "Insex"-nyckel på fronten med vilken man skruvar loss de 4 skruvarna och frigör luckan. Bakom denna lucka sitter sedan "Airbag"-filtret instucket i ett spår. Man drar helt enkelt ut det gamla filtret och monterar det nya i samma position. En del filter ​​​kan kärva något då de inte alltid håller exakta mått. Skruva tillbaka luckorna och anslut ström.

Avyttring

​Alla filter ska slängas sorterade som "hushållssopor".

Golvvärme

Värme distribueras via golv-värme som regleras med fjärrtermostater (manual: AR 4070 KF) placerade i lägenheten. Dessa kommunicerar med centralen trådlöst (868 MHz) och drivs med batterier som med jämna mellanrum behöver bytas. Använd endast alkaliska batterier storlek LR6/AA (1,5V). Upplever ni att det inte går att reglera värmen i lägenheten är det oftast just ett batteribyte som behöver göras.

 

Radhus

El

Panel med automatsäkringar finner du i lägenheten.

Huvudsäkringar 3 st.16 ampere (grundstandard) samt elmätare till radhusen finns placerade i särskilt mindre rum beläget på baksidan av
ett av gavelradhusens förrådsbyggnad.

Din lägenhetsnyckel passar till låset.

Säkringarna är placerade direkt under lägenhetens el-mätare.
Förteckning finns i skåpen som anger vilken mätare som tillhör Din
lägenhet.

Du har själv att införskaffa huvudsäkringar 16 amp. och lagerhålla dessa för ditt behov.

Värmeväxlare

Du har ett enskilt värmeåtervinningsaggregat i din lägenhet som tillför lägenheten filtrerad och vid behov förvärmd uteluft.

Aggregatet är du själv ansvarig för, liksom för underhållet. Uppstår fel ansvarar du själv för reparationsåtgärderna. Därför är det viktigt att du sköter underhållet för att få en maximalt bra ventilation av lägenheten och för att hålla dina driftskostnader på så låg nivå som möjligt. Ett misskött aggregat drar mer el och får minskad eller utebliven effekt. Följ instruktionerna i den här Skötselanvisning RDAA/RDAC.

För att aggregatet skall fungera klanderfritt skall du byta ut filter två gånger per år. Dessa filter delas ut gratis till varje lägenhet.

Till detta bör du, erfarenhetsmässigt i vårt område, vid ytterligare minst 4 tillfällen per år (varje kvartal) öppna aggregatluckan och ta ut de två större filterna och rengöra dessa genom dammsugning och sköljning. Det är inte fel att göra det oftare, du höjer därigenom din boendestandard bl.a. genom att dammförekomsten minskar i lägenheten. Dammsug även försiktigt runt filterfästet inne i aggregatet.

Glöm inte att göra aggregatet spänningslöst innan du öppnar luckan.

Filterbyte

Placering​​​

Ventilationsaggregatet är placerat i klädkammaren på radhusens ovanvåning.

Tillvägagångssätt

Aggregatets lock måste öpp​​nas för att man skall kunna komma åt att rengöra och byta filter. Innan detta görs måste aggregatet göras strömlöst genom att slå om brytaren som sitter monterad invid aggregatet. De filter som skall bytas är frånlufts- och tilluftsfilter.

En handledning med bilder som visar hur man byter filter finns i detta ​dokumentet. Det finns även ett kortare dokument från tillverkaren, Skötselanvisning RDAA/RDAC.

När man byter filterna är det lämpligt att även rengöra fläktarna och värmeväxlaren.

Avyttring

Alla filter ska slängas sorterade som "hushållssopor".

Värmesystem

För radhusens gaspannor finns denna "Brugsanvisning ecoCOMPACT".
För mer "på djupet" information se denna "Installations- och underhållsmanual ecoCOMPACT".

Plank

Samtliga radhus (som inte valde bort det) har försetts med föreningens plank. Planket är sedan renoveringen 2007/2008 från tillverkaren Polyplank. Materialet är bl.a återanvänt syntetiskt material (polyeten och träfiber) med egenskaper som trä.

Du kan skruva i planket och skall då använda träskruv.