Avgifter, bränsletillägg och garagehyror

Dagens ekonomiska utmaningar i världen har väl inte undgått någon, speciellt inte medlemmar i Bonifacius som har fått upptäcka att gasen har gått upp ordentligt i kostnad. Radhusen har märkt uppgången på en gång och flerfamiljshusen har märkt det via bränsletillägget. Förutom gas så är ju även elen ett ganska väl debatterat ämne. Inflationen ligger högt och även byggnadsindex, som indikerar att underhåll kommer bli dyrare framöver, har gått upp 16%

Utöver detta så har vi räntorna. De är vårt största gemensamma problem. Föreningen har idag en lyxig position med en snittränta som historiskt har legat runt 0,5%. Under de kommande åren kommer föreningen binda om räntorna på lånen och medan det absolut har funnits marginal for en långsam uppgång från 0,5% så kommer vi se en ganska chockartad uppgång. Alla dessa faktorer gör att vi nu kommer behöva höja avgifter. Under 2023 kommer avgifterna öka med 10%. Vi ska också räkna med att det kommer komma höjningar varje år framöver. Även 2024 kan det bli en större höjning, det beror på utvecklingen på räntor samt även en revidering av underhållsplan som pågår. Men det kommer bli en höjning.

Vår förening är långt ifrån den enda föreningen som måste ta till högre höjningar. SBC har berättat att många höjer med bortemot 25%.

Avslutningsvis ett par, i sammanhanget mindre men ändå, positiva nyheter. När det gäller lägenheterna i fierbostadshusen så sänker vi bränsletilläggen från nuvarande 31,16 kr/kvm till 16,85 kr/kvm. Det innebär en minskning med 1431 kr per månad för en lägenhet på 100 kvm. Detta beroende på att vi slipper betala energi- och koldioxidskatt från december 2021 då Kraftringen började leverera biogas till oss istället för naturgas. Detta är  skatteáterbäringar som vi fått retroaktivt nu under hösten och som vi kalkylerat med fortsätter framöver. Radhusen är dessvärre inte berättigade till den skattereduktionen. När det gäller våra garagehyror så ligger de kvar på nuvarande nivå.

/Styrelsen