Ekonomi 2024

Under året har styrelsen aktivt arbetat för att få föreningens ekonomi under kontroll igen efter höjningarna under året.

Under året har styrelsen aktivt arbetat för att få föreningens ekonomi under kontroll igen efter stora höjningar under året. Styrelsen har prioriterat amortering av skulder väldigt högt och föreningen har amorterat över 9 miljoner under året. Detta för att minska framtida behov av avgiftshöjningar. Dels har vi prioriterat ned underhåll, höjt avgifter, arbetat aktivt med omläggning av lån, för att få så bra ränta som möjligt, dels sparat där vi kunnat vilket lett till ett överskott i budgeten som möjliggjort den höga amorteringen.


Vi har även gjort en uppdatering av flerårsprognosen med stöd av SBC. De flesta bedömare verkar tro att styrräntan kommer att gå ner och från styrelsens sida så tror vi på detta. Skulle vi ha fel och räntan inte börjar gå ner nästa år så kommer justeringar bli nödvändiga. Eftersom vi också har höjt väldigt mycket under året så väljer styrelsen att gå försiktigt fram nu.


Utöver detta har kostnaden för gasen blivit lägre än väntat vilket genererat ett mindre överskott på bränsletillägget, detta kommer att ges tillbaka till lägenheterna i form av ett mindre bränsletillägg.


Dessa justeringar sker från 2024
• Avgiften ökar med 2%
• Garageplatserna kommer att kosta 400 kr / månad, upp från dagens 360 kr / månad
• Bränsletillägget kommer att vara 13,12 kr / kvm, ned från dagens 16,85

Garageplatserna har varit billiga i förhållande till förväntat underhåll så den nya kostnaden beräknas täcka kommande underhåll. Garageplatserna kommer sedan att indexeras upp årligen med inflationen.


Bränsletillägget kommer att bevakas under året och justeras efter faktisk kostnad. Om räntan börjar falla, som många bedömare tror, så ser flerårsprognosen bra ut i form av årliga höjningar men i linje med inflationen. Skulle räntan inte gå ner eller höjas så kommer föreningen behöva höja mer eller förbereda sparåtgärder.


Styrelsen