Våra gas- och elkostnader

I en omvärld präglad av miljö- och energikris är det svårt att förutse framtida prisutveckling av el och gas. Styrelsens räknar inte med att kostnaderna sjunker inom överskådlig utan snarare tvärtom. Det vi som förening och enskilda medlemmar kan påverka är att på olika sätt minska vår förbrukning.

Inom styrelsen har vi diskuterat vad vi kan göra på kort och lite längre sikt. Något vi alla kan göra är att hushålla bättre med värmen och varmvattnet. När hösten är här och temperaturen sjunkit bör vi hålla fönster och ytterdörrar stängda.

Från styrelsens sida ser vi tre huvudspår på kort och halvlång sikt;

  1. Sänkning av inomhustemperaturen i flerfamiljshusen. I dagsläget är pannorna i flerfamiljshusen avstängda för uppvärmning eftersom det är sommar och fortfarande varmt ute. Till hösten sätts de på men med reducerad effekt. Det är svårt att åstadkomma en enhetlig temperatur i alla lägenheter så en del kommer uppleva att det blir svalare än andra. Vi vill därför hänvisa till vad fastighetsägarna skriver om inomhustemperaturer. ”Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa. För förskolor, ålderdomshem och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20  grader".
    https://www.fastighetsagarna.se/aktuellt/nyheter/sa-kallt-far-det-vara-i...
  2. Ventilation med värmeåtervinning, en åtgärd på halvlång sikt
  3. Individuell mätning av gasförbrukning, även det en åtgärd på halvlång sikt

Vi för även en dialog med Kraftringen avseende eventuell anslutning till fjärrvärme och har bjudit in dem för diskussioner inom kort. Om det skulle bli aktuellt är det dock en åtgärd på lite längre sikt, en omfattande och mycket kostsam sådan.

Inom styrelsen har vi tillsatt en energigrupp med uppgift att titta mer detaljerat på problematiken och utreda inkomna förslag om värmepumpar etc. Inom energigruppen ser vi även över vad vi kan göra för att minska föreningens elförbrukning.

Vi välkomnar specialkompetens inom energiområdet som vi hoppas finns bland våra medlemmar. Tveka därför inte att kontakta oss via styrelse@bonifcius.se om du vill ingå i vår energigrupp –du är mer än välkommen! Med förhoppning om en varm höst och vinter.

 

/Styrelsen